Surdegsbröd
En lördag i november träffades några medlemmar i Magnisa stuga i Vaggeryd för att lära sig konsten att baka bröd med surdeg. Anna-Karin Näreby, kursledare för dagen, kom med degbunkar, mjöl och slevar, och sin egen surdeg som hon använt, matat och hållit vid liv i över 30 år! Anna-Karin, med många års erfarenhet av surdegsbakning, berättade bland annat om de hälsomässiga fördelarna med surdeg, och hon visade hur deltagarna kunde blanda den med lagom mängd vatten och ekologiskt mjöl, och tillsätta valfri smaksättning, honung och salt, för att baka ett gott och nyttigt bröd.
Efter teorin skred sex glada bagare till verket och kunde röra ihop varsin fin deg enligt konstens alla regler. Degen skulle senare få följa med deltagarna hem, för att kalljäsa i kylskåp över natten och gräddas dagen efter.
Till kaffet blev det provsmakning av nybakat surdegsbröd och hembakade kakor, och som avslutning på den mycket trevliga och inspirerande eftermiddagen fick var och en ta med sig en egen liten surdeg, att vårda ömt och baka vidare med hemma.




